Leveranciers- en contractmanagement

Uit een inkoopdiagnose blijkt vaak dat bedrijven onbewust heel veel leveranciers hebben. 2.000 leveranciers op een inkoopomzet van 35 miljoen euro is geen uitzondering. Onze ervaring is bovendien dat in de meeste organisaties tachtig procent van het inkoopvolume door maximaal twintig procent van de leveranciers wordt geleverd. Vaak ligt het percentage nog een stuk lager. Wij komen gevallen tegen waar tachtig procent van het inkoopvolume bij slechts vijf procent van de leveranciers wordt afgenomen.

Het aantal leveranciers waar een contract mee is gesloten, is bovendien vaak slechts een fractie van het totaalbestand aan leveranciers. Veel organisaties beheren contracten nog steeds decentraal. ‘Contracten liggen ergens bij iemand onder in de la’. Het is bijvoorbeeld vaak niet bekend hoeveel contracten de organisatie heeft, wat de inhoud van de contracten is en wanneer ze expireren.

Om uw inkoopfunctie te professionaliseren is het cruciaal dat u leveranciers- en contractmanagement structureel  inricht. En dat is meer dan het aanschaffen van een zoveelste softwarepakketje. WOLCON Inkoopadvies kan u ondersteunen. Wij hebben veel ervaring en kunnen uw leveranciers- en contractmanagement structureel op orde brengen.